Tranzactionarea cfd-uri implică, înainte de toate, o bună cunoaștere a pieței financiare. Fiind un instrument financiar care se bazează pe fluctuațiile de preț ale unui activ, este important ca investitorul să analizeze piața pentru a putea face speculații care se vor dovedi ulterior a fi profitabile. Cfd este o abreviere a conceptului de contracte pentru diferență. Iată ce trebuie să știi despre acestea.

Ce sunt cfd-urile?

cfd
Sursa: Pexels.com

Cfd-urile sunt instrumente financiare derivate care permit investitorilor să facă speculații cu privire la mișcările de preț ale unui activ de bază. Prin intermediul lor, se pot obține profituri inclusiv atunci când prețurile scad. 

Atâta vreme cât piețele evoluează în direcția asumată inițial, profiturile sunt garantate. Mai precis, un cfd este un contract încheiat între două părți. Prin intermediul acestuia, cel care deschide o poziție long sau short înregistrează profituri de fiecare dată când piața se mișcă conform speculațiilor sale. 

Cum funcționează tranzacționarea cfd-urilor? 

cum functioneaza tranzactia cu cfd
Sursa: Pexels.com

Tranzacționarea de cfd-uri funcționează după un principiu relativ simplu. La încheierea contractului, diferența dintre prețurile de deschidere și de închidere ale unui anumit instrument financiar sunt schimbate de părțile contractante. Poate fi vorba de acțiuni, mărfuri sau chiar valută. Practic, tranzacționarea CFD-urilor presupune:

Contractele pentru diferență pot fi comparate cu achiziționarea unor metale prețioase și revânzarea acestora atunci când prețul lor crește. Principala diferență dintre această metodă de a obține profit și cfd-uri este faptul că proprietatea activului de bază nu este preluată de investitor în cazul cfd-urilor. Diferența dintre prețul de intrare în poziție și cel de închidere a poziției este de fapt profitul sau pierderea, după caz, pe care o înregistrează traderul

Traderul care consideră că prețul activului în baza căruia încheie un cfd va crește, poate să deschidă o poziție long (cumpărare). Dacă prețul evoluează în această direcție, investitorul va obține profituri.

Pe de altă parte, se poate preconiza inclusiv o scădere a prețului activului respectiv. În acest caz, se deschide o poziție short (vânzare) și se obțin venituri numai dacă prețul bunului scade pe perioada vizată prin contract. Deci, randamentul de piață al unui activ este cel care determină înregistrarea de profit sau pierdere. 

În comparație cu alte metode de trading, tranzacționarea cfd-urilor presupune un contract încheiat pe o perioadă scurtă de timp. În plus, aceasta permite investitorilor să profite de fluctuațiile prețului unui activ, fără a îl deține. Aceștia pot miza pe creșterea sau scăderea prețului activului de bază, în baza contractului încheiat cu un broker de cfd. Astfel, se poate spune că tranzacționarea pe cfd-uri este o metodă de trading flexibilă. 

Care sunt pașii unei tranzacționări pe cfd? 

etape tranzactionare cu cfd
Sursa: Pexels.com

Primul pas în tranzacționarea pe CFD-uri este reprezentat de cunoașterea aprofundată a acestui instrument și a riscurilor pe care le implică. Există diferențe cheie între contractele pentru diferență și alte forme de tranzacționare. Astfel că se impune o bună înțelegere a modului în care funcționează fiecare dintre aceste instrumente financiare. 

Persoanele interesate de tranzacții pe cfd pot parcurge un curs la Vestor, prin care să înțeleagă ce sunt cfd-urile. Vor învăța ce presupune tranzacționarea acestora și care sunt avantajele contractelor pentru diferență. De altfel, utilizarea unui cont demo pentru familiarizare este un mijloc eficient de a dobândi experiență și de a fi pregătit peentru primele tranzacții reale. 

După asimilarea cunoștințelor referitoare la tranzacționarea pe cfd-uri, următorul pas presupune alegerea unui instrument financiar. Instrumentul de investiție poate fi, printre altele, cotația aurului sau acțiunile unei companii. O strategie de tranzacționare pe cfd-uri presupune timp pentru înțelegerea și analizarea pieței, astfel încât speculațiile să se concretizeze și să genereze profituri. 

Construirea unei strategii de tranzacționare sau a unui plan poate fi utilă, întrucât vizează obiectivele traderului, atitudinea față de risc și abordează subiectul capitalului disponibil. 

Mai departe, după alegerea instrumentului financiar în care se va investi, urmează speculația. Traderii care prevăd că prețul activului de bază va crește, vor deschide o poziție long. Cei care consideră că prețul activului de bază se va diminua, vor deschide o poziție short. Ulterior, se va determina volumul tranzacției. Important de menționat este faptul că valoarea unei unități CFD este variabilă, în raport cu instrumentul financiar ales.   

Ce este efectul de levier? 

efect de levier in trading
Sursa: Freepik.com

Pentru că cfd-urile sunt produse care se supun efectului de levier, este importantă să fie definită și această noțiune. 

Efectul de levier permite deschiderea unei poziții mult mai mari cu un depozit inițial mai mic. Astfel, fondurile necesare pentru deschiderea și menținerea unei poziții în cazul tranzacționării în marjă (cu efect de levier) reprezintă doar o parte din mărimea totală a tranzacției. Cu alte cuvinte, pentru deschiderea unei poziții se va depune doar un mic procent din valoarea totală a tranzacției. 

Prin efectul de levier, cresc expunerea la piață și șansele de a obține mai multe profituri. În același timp, balanța contului poate fi pierdută integral în cazul în care speculațiile nu se concretizează (dacă piața nu evoluează în direcția preconizată de trader). Avantajul efectului de levier este faptul că permite maximizarea investiției, Mai precis, tranzacționarea unor poziții mari prin investirea unor procente mici din valoarea totală a tranzacției. 

Cunoașterea, asumarea și gestionarea riscurilor sunt aspecte esențiale pe care le implică tranzacțiile pe CFD-uri. Principalul motiv se referă la tocmai pentru că efectul de levier are potențialul de a crește profiturile, dar și de a amplifica pierderile, în situațiile în care piața evoluează în defavoarea speculațiilor traderului. 

Tranzacționarea în marjă poate fi utilizată pe o varietate de piețe financiare (forex, indici, acțiuni, mărfuri, ETF-uri etc.) atât de către investitorii experimentați, cât și de către cei aflați la început de drum în sfera investițiilor. Deci, principalul avantaj al efectului de levier este faptul că investitorul nu trebuie să dețină un capital inițial mare pentru a putea să efectueze tranzacții importante. Astfel, efectul de levier mărește practic capitalul disponibil pentru tranzacționare. Acest beneficiu atrage după sine și un dezavantaj la fel de important. Acesta constă în faptul că pierderile sunt mai mari dacă piața evoluează în direcția opusă celei asumate. 

Concluzii

Prin urmare, tranzacționarea pe cfd-uri reprezintă un instrument flexibil prin care investitorii pot obține profituri în raport cu evoluția prețurilor unor active fără a prelua proprietate reală asupra acestora. 

Fiind un instrument complex care implică și riscuri, se impun cunoașterea și analizarea pieței pentru a face o investiție inteligentă. În acest sens, viitori traderi pot lua în calcul investiția prealabilă în educație financiară prin cursurile Vestor, care înglobează aspecte ce țin de piețele financiare și de CFD-uri, printre altele.