Investiția în criptomonede a câștigat popularitate în ultimii ani, datorită potențialului de creștere semnificativă și libertății financiare pe care o oferă. Criptomonedele sunt monede digitale bazate pe tehnologia blockchain și pot fi folosite ca instrument de plată sau investiție. Printre cele mai cunoscute criptomonede se numără Bitcoin, Ethereum și Ripple, însă sunt și altele care evoluează puternic.

Investiția în criptomonede poate fi una dintre cele mai profitabile forme de investiții. Dar poate fi, de asemenea, una dintre cele mai riscante. Deoarece criptomonedele sunt monede descentralizate și nu sunt reglementate de guvern, nu există garanții pentru valoarea sau stabilitatea lor. Cu toate acestea, investitorii în criptomonede pot obține profituri semnificative dacă sunt dispuși să înțeleagă conceptele complexe din spatele tehnologiei blockchain. Pentru a investi în criptomonede, trebuie să înțelegem cum funcționează tehnologia blockchain și să evaluăm valoarea și stabilitatea fiecărei monede în parte.

Top 10 criptomonede în care merită să investești în 2023

criptomonede de investit
Sursa: Freepik.com

Anul 2023 aduce dinamică pe piața de criptomonede. Motiv pentru care este esențial să fie analizate cu atenție toate opțiunile disponibile pentru a face investiții inteligente. În acest sens, iată 10 criptomonede în care merită să investești în acest an:

1. Bitcoin

Prima poziție din top este dominată de către Bitcoin, ceea ce este și firesc având în vedere longevitatea acestei monede, care domină piața din momentul apariției și până în prezent. Această criptomonedă este de viitor întrucât este recunoscută drept una dintre cele mai de succes, iar dovadă stă și capitalizarea sa de piață de peste 700 miliarde de dolari. De asemenea, Bitcoin prezintă și o oarecare siguranță datorită protocoalelor proprii și tehnologiei descentralizate Blockchain. Această criptomonedă se poate tranzacționa online pe foarte multe site-uri, însă este indicat să ai grijă pe ce platforme faci acest lucru.

2. Ethereum

O altă criptomonedă de viitor este Ethereum, al cărui principal beneficiu îl constă faptul că acesta reprezintă rețeaua unora dintre cele mai performante aplicații descentralizate. Aceasta se aseamănă mult cu Bitcoin. Însă, există și diferențe considerabile, întrucât Ethereum este de fapt cea mai mare și performantă platformă software centralizată. Aceasta vine cu propriul limbaj de programare și permite dezvoltatorilor să creeze și ruleze diverse aplicații.

3. Ripple

Ripple (XRP) reprezintă o criptomonedă excelentă pentru investiții datorită faptului că este pe placul sistemului bancar, care la rândul său o utilizează. Potențialul de creștere al acestei monede este unul promițător, iar în viitor are șansele să facă diferența în portofoliile investitorilor.

4. Cardano

O altă criptomonedă cu potențial uriaș este Cardano, care a fost lansată în anul 2017 și de-a lungul timpului s-a caracterizat printr-un trend ascendent. Dacă Bitcoin și Ethereum fac parte din prima generație și a doua generație de criptomonede, Cardano face parte din a treia generație. Astfel, un mare avantaj al acesteia este că această monedă digitală se bazează pe îmbunătățirea greșelilor identificate în cazul primelor generații.

5. Chainlink

O criptomonedă care merită atenție din partea investitorilor este și Chainlink, care are ca obiectiv dezvoltarea unei rețele globale de computere cu scopul de a furniza date fiabile contractelor care se desfășoară pe blockchain. 

6. Polkadot

Spre deosebire de celelalte criptomonede, Polkadot este un proiect mai nou, aceasta fiind lansată în anul 2020. Popularitatea și succesul său sunt susținute de cea mai bună finanțare în proiecte blockchain din istorie, ceea ce atrage interesul investitorilor din în ce mai mult.

7. Litecoin

Litecoin este prima criptomonedă alternativă de succes, iar datorită faptului că s-a menținut în trend ascendent din 2011, acesta reprezintă o investiție care merită avută în vedere pentru a obține profit pe termen mediu și lung. Datorită timpului redus în ceea ce privește adăugarea de blocuri noi de tranzacții, Litecoin a devenit foarte atractivă în această piață.

8. Stellar

De la lansarea sa în 2014, Stellar a permis utilizatorilor săi să trimită bani, dar și active în același mod ca și cum ar fi utilizat un furnizor de plăți. Datorită acestui aspect, criptomoneda are șansele de a se bucura de un real succes în viitor, fiind o alegere inspirată în rândul investitorilor.

9. Binance Coin

Binance Coin a fost dezvoltată pentru a facilita tranzacțiile pe platforma care poartă același nume, aceasta făcând ca tranzacționarea să fie mai puțin costisitoare. Datorită capitalizării de piață de peste 60 de miliarde de dolari, Binance Coin este o criptomonedă de viitor, care are toate șansele de a prezenta în continuare un trend ascendent.

10. Terra

O altă criptomonedă care poate fi numită de viitor este reprezentată de Terra. Aceasta se află într-o evoluție pozitivă, ce continuă să crească fără nici o ezitare, transformând-o într-o alegere avantajoasă pentru investiții pe termen lung.

Acestea sunt doar sugestii și nu garantează performanța viitoare. Investitorii trebuie să facă o cercetare exhaustivă înainte de a investi în orice criptomonedă și să ia în considerare riscurile asociate. De asemenea, este important să se înțeleagă că piața criptomonedelor poate fi volatilă și să se gestioneze cu atenție riscurile.

Concluzii

Dacă îți dorești să investești în criptomonede și să faci alegeri inspirate, un pas important pentru început este să te documentezi cât mai bine asupra acestei piețe și a oportunităților pe care le oferă. 

În acest sens, Vestor îți vine în ajutor cu diverse module de studiu, special concepute pentru a te ajuta să acumulezi competențele necesare în vederea construirii unei mentalități de investitor.