Investițiile pe piata bursiera reprezintă un subiect foarte popular în prezent. Tot mai multe persoane își doresc să investească în acțiuni și să dobândească independența financiară într-un timp cât mai scurt.

Totuși pentru a avea succes în acest domeniu, este necesar să se cunoască cât mai multe informații despre piata bursiera. Pentru început este important ca orice investitor să înțeleagă modul în care funcționează piata bursiera și care sunt factorii care o influențează.

Ce este piata bursiera?

piata bursiera definitie
Sursa foto: Pexels.com.

Piata bursiera reprezintă un loc de tranzacționare a acțiunilor listate la bursă de către marile firme. Inițial, accesul la piata bursiera se putea realiza doar local, în anumite orașe și regiuni, însă în prezent, lucrurile stau complet diferit. Acum, aceste piețe sunt accesibile tuturor investitorilor prin intermediul bursei de valori, care permite acest lucru.

Fiecare companie care vrea să îți listeze o parte din acțiuni pe piata bursiera, trebuie să utilizeze o bursă de valori dintre cele existente. Aceste burse includ și schimbul valutar, care este extrem de benefic și facilitează cumpărarea și vânzarea acțiunilor, urmărind cererea și oferta care se schimbă constant.

Deși, a investi pe piata bursiera este un subiect foarte popular acum, înainte de a face orice demers, este esențial să fie luate la cunoștință toate informațiile necesare. Un aspect foarte important, pe care orice investitor responsabil trebuie să îl cunoască, sunt factorii care influențează piața și generează efecte directe asupra tuturor acțiunilor.

Care sunt factorii care influențează piata bursiera?

Sursa foto: Pexels.com

Piața bursieră este una extrem de dinamică și este influențată de mai mulți factori, care joacă un rol important. Deși există factori care sunt greu de cuantificat și identificat din timp din cauza contextului social, politic și economic care cuprinde evenimente imprevizibile, există și o serie de factori cu impact clar asupra pieței de capital. Printre aceștia se numără:

Cererea și oferta

Schimbările zilnice care apar pe piața bursieră au la bază cererea și oferta. Având acest lucru în vedere, atunci când cererea este în creștere, dar oferta este limitată, prețul acțiunilor tinde să crească. În caz contrar, dacă cererea este în scădere, prețul acțiunilor se depreciază. Așadar, cererea și oferta sunt principalele două aspecte care stau la baza tuturor activităților din cadrul pieței bursiere, influențând prețurile și modul de investiție.

Starea economiei

Atunci când economia se află într-un trend ascendent, investitorii sunt dispuși să facă diverse investiții, având o disponibilitate financiară ridicată. Majoritatea optează pentru achiziționarea unor portofolii întregi de acțiuni, contribuind la creșterea tranzacțiilor, dar și a valorilor.

De asemenea, în situațiile în care nu se preconizează nimic bun din punct de vedere economic, investitorii preferă să stea liniștiți o perioadă și să se orienteze către alte tipuri de investiții și nu cele de pe piața bursieră. Atunci când există un declin economic, bursele de valori sunt afectate în mod direct și reprezintă un mediu riscant pentru cei mai mulți dintre investitori.

Dobânda de referință

Un alt factor care are un rol important în piata bursiera, este dobânda de referință. O dobândă scăzută favorizează creșterea împrumuturilor din partea investitorilor și companiilor, generând multe investiții. În schimb, o dobândă crescută presupune din start împrumuturi mai mici și investiții mai puține, cauzând o depreciere a acțiunilor listate.

Platformele de tranzacționare

Un instrument des utilizat de majoritatea investitorilor sunt platformele de tranzacționare, care permit executarea de ordine, dar și gestionarea riscului de portofoliu. Aceste soft-uri vin la pachet cu o serie de beneficii, însă au existat momente în istorie când utilizarea exagerată a acestora a cauzat prăbușiri bursiere.

Materiile prime

Prețul materiilor prime este un factor pe care orice investitor ar trebui să îl ia în considerare de fiecare dată când se pregătește să facă o operațiune, indiferent dacă este vorba de vânzare sau cumpărare. 

Dacă prețul petrolului și a altor materii precum bumbacul crește, va crește implicit valoarea tuturor produselor. În astfel de cazuri, profiturile companiilor scad, iar acțiunile sunt tranzacționate într-o măsură mult mai mică, fapt ce conduce la deprecierea valorilor.

Cum să ai succes pe piata bursiera?

Atunci când o persoană își dorește să aibă un parcurs de succes pe piața bursieră, dar nu deține experiență, este necesară o atenție sporită asupra demersurile efectuate. Pentru început, este esențial să te consulți cu specialiști din domeniu, care să-ți pună la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie. Doar în acest fel, poți afla răspunsul corect la toate întrebările pe care le ai. 

Piața bursieră fiind dinamică, capacitatea de anticipare a anumitor trenduri este mai mult decât binevenită. În plus, după ce te sfătuiești cu un specialist, este recomandat să te orientezi către cursuri special concepute pentru investitori.

Așadar, dacă vrei să devii un investitor de succes, cursurile de trading de la Vestor reprezintă un început perfect!

Concluzii

Piața bursieră reprezintă un mediu cu schimbări care apar de la un moment la altul, iar factorii care o influențează trebuie bine cunoscuți pentru a lua cele mai bune decizii de investiții. Ținând cont de aspectele menționate anterior, este esențial să pui accent pe educația ta financiară și să te orientezi către acele oportunități de învățare care îți vor aduce avantaje pe termen lung. Deși tranzacționarea la bursa de valori implică riscuri, aceasta reprezintă o soluție ideală pentru atingerea independenței financiare.