Vestor

managementul-riscului-1024x684
managementul-riscului-1024x684
Timp de citire: 4 min

Managementul riscului – o prioritate pentru activitatea unui trader

Timp de citire: 4 min

În domeniul finanțelor, managementul riscului este un subiect complex și de actualitate, care presupune constatarea, analizarea și raportarea organizată a factorilor de risc.

În prezent, riscurile sunt prezente în toate domeniile de activitate, componenta financiară fiind direct influențată de acestea. Gestionarea acestor riscuri depinde de capacitățile unei persoane de a face alegerile cele mai avantajoase pe termen lung.

În acest context, traderii se numără printre oamenii care se confruntă frecvent cu acest aspect, iar modul de gestionare al riscurilor care apar pe piața bursieră reprezintă o prioritate în activitatea acestora.

Ce reprezintă managementul riscului?

Managementul riscului reprezintă analiza și gestionarea riscurilor în domeniul financiar printr-un proces complex care implică înțelegerea evenimentelor de risc generale, dar și individuale care pot apărea. Scopul managementului riscului este de a optimiza succesul prin minimizarea pericolelor și a maximiza oportunitățile și rezultatele.

Conceptul de management al riscului este vital pentru obținerea succesului. Deși este un aspect cheie, de foarte multe ori acesta este neglijat, fapt care conduce la luarea unor decizii mai puțin benefice. Riscurile existente precum este riscul de piață, riscul de lichiditate, riscul de credit, riscul operațional și riscul juridic se află în detrimentul existenței și menținerii volatilității. În acest context, înțelegerea cât mai bună a obiectivelor și a modului de îndeplinire al acestora este absolut necesară.

De ce este managementul riscului o prioritate pentru orice trader?

managementul riscului

Sursa: Unsplash.com

Traderii sunt persoanele care se ocupă cu valorificarea fluctuațiilor de preț ale unor active, indiferent dacă acestea sunt negative sau pozitive. În activitatea acestora se remarcă investițiile pe termen scurt din care au posibilitatea de a obține un profit rapid, cu o valoare medie. 

Efectuând astfel de tranzacții, managementul riscului este un proces complex care este influențat de către:

  • activele volatile;
  • deschiderile anumitor poziții fără mare acoperire;
  • prețurile fluctuante.

Gestionarea riscului este o prioritate pentru orice trader deoarece oricât de talent ai fi și oricât de repede ai identifica oportunitățile de investiții, dacă nu deții un management corespunzător, poți ajunge în situația în care să pierzi toți banii pe care i-ai investit. Prin urmare, indiferent de experiența avută ca trader, poți ajunge rapid în punctul de a înregistra pierderi semnificative.

Chiar dacă în unele cazuri pierderile suferite nu pot fi evitate din cauza factorilor care au determinat acest lucru, managementul riscului rămâne un aspect extrem de important în ceea ce privește succesul în acest domeniu. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, este indicat să fii cât mai informat asupra modul în care trebuie să gestionezi fiecare demers pe care îl faci.

Așadar, dacă vrei să ajungi un trader de succes, cursurile de trading puse la dispoziție de Vestor reprezintă alegerea perfectă pentru acumularea informațiilor teoretice, dar și a părții practice care să te ajute să creezi o strategie de tranzacționare în beneficiul tău. Prin intermediul investitorilor cu experiență, vei putea să acumulezi multiple cunoștințe și vei reuși să pui bazele unei mentalități de investitor de succes.

Care sunt elementele unei strategii de tranzacționare de succes?

Sursa: Unsplash.com

O strategie de tranzacționare de succes include mai multe aspecte printre care se numără:

Sistemul de tranzacționare

Pentru a tranzacționa în avantajul tău, este necesar ca în primul rând să ai un sistem de tranzacționare eficient. În funcție de regulile pe care ți le stabilești privind punctele de intrare și de ieșire dintr-o poziție trebuie să ai grijă ca acestea să fie aplicate consecvent. De asemenea, același lucru este valabil și în cazul tranzacționării permanente urmând trendul care domină piața.

Indiferent de care este strategia ta de tranzacționare, trebuie să ai în vedere ca aceasta să fie adaptată stilului tău.

Controlarea emoțiilor

Dacă ai parcurs sau urmează să parcurgi cursuri de trading, îți vei putea testa strategia în contul demo, ulterior în contul real. În cazul în care ai făcut deja acest lucru, cu siguranță ai observat diferența dintre cele două medii. 

Tranzacționarea utilizând un cont real implică fonduri reale, iar psihologia joacă un rol important în acest context. Sentimentele de teamă, acțiunile la impuls dar și entuziasmul pot reprezenta un obstacol în urmarea planului de tranzacționare. Așadar, este esențial să îți gestionezi rațional emoțiile și să urmezi cu încredere pașii stabiliți, având în vedere, desigur, posibilele riscuri existente pe piață.

Gestionarea fondurilor

Un alt aspect important în ceea ce privește strategia de tranzacționare este reprezentat de managementul fondurilor. Fondurile trebuie gestionate cât mai bine posibil pentru a te putea bucura de profit pe termen lung. Practic. acestea reprezintă o parte vitală a tranzacționării. Având un management al fondurilor eficient și sustenabil, vei reuși să maximizezi profiturile, fără  a te expune la prea mult risc.

Concluzii

Orice trader de succes trebuie să acorde atenție întâi de toate managementului riscului, acesta fiind o parte esențială a tranzacționării sigure. Gestionând rațional riscurile, vei evita să tranzacționezi în anumite cazuri pentru a evita pierderi substanțiale. Chiar dacă acestea sunt inevitabile uneori, este foarte important să știi cum să le gestionezi pentru a le diminua și maximiza, în schimb, profitul.

Vestor România

CG VESTOR FACILITY SRL nu furnizează cursuri acreditate în domeniul financiar și nu oferă diplomă recunoscută de Ministerul Învățământului. Toate materialele comercializate de Vestor România sunt oferite doar cu scop de dezvoltare personală și nu reprezintă garanția succesului pe plan financiar.

Deschide conversația
💬 Ai nevoie de ajutor?
Salutare 👋
Cu ce te putem ajuta?