Adesea, investițiile inteligente pe piața bursieră depind într-o foarte mare măsură de absolvirea unor cursuri Bursa de ValoriMulți investitori intră pe această piață pentru a profita de creșterile economice, pentru a se proteja de inflație ori pentru că pot transforma rapid acțiunile în numerar atunci când au nevoie de bani lichizi. În prezent, bursa de valori reprezintă una dintre soluțiile la care poate apela oricine pentru efectuarea de investiții.

Cu toate acestea, pentru a investi inteligent este necesar să înțelegi o serie de concepte și să ai anumite skill-uri, aspecte pe care le poți obține după absolvirea unor cursuri Bursa de Valori. Astfel, descoperă în rândurile următoare ce este bursa de valori și la ce cursuri Bursa de Valori poți apela pentru a ști cum să faci investiții în mod inteligent.

Cursuri Bursa de Valori – Ce este bursa de valori? 

bursa valorilor
Sursa: Freepik.com

În cazul în care iei decizia de a investi în acțiuni, bursa de valori este recomandată pentru acest tip de investiție. 

Înainte de a explica ce este bursa, trebuie să înțelegi conceptul de “acțiune”. Acțiunea este o unitate de proprietate deținută de o companie. Prin urmare, achiziționarea unei acțiuni de la o companie atrage după sine dreptul la o parte din profituri. Cu alte cuvinte, atunci când deții acțiuni într-o companie, încasezi o parte din profiturile pe care aceasta le obține, sub formă de dividende. 

Principiul după care se formează prețul acțiunilor pe bursă este unul simplu: prețul unei acțiuni crește în tandem cu cererea. De altfel, dacă valoarea unei companii crește, acest lucru se reflectă automat și în prețul acțiunilor companiei respective. 

Cât despre bursa de valori, aceasta este o piață publică, organizată și reglementată, unde se efectuează tranzacții cu diverse instrumente financiare, printre care și acțiuni. Prin vânzarea de acțiuni, companiile obțin acces la capital în schimbul cedării unei părți din patrimoniu. Acțiunile, care reprezintă de fapt proprietatea fracționată dintr-o companie, pot fi cumpărate și vândute pe piața bursieră, acestea fiind de fapt un instrument esențial pentru dezvoltarea economică.

Cursuri Bursa de Valori – Cum poți să investești inteligent la Bursa de Valori?

Există mai multe tipuri de investiții în care poți să-ți plasezi fondurile. De altfel, este indicat să ai un portofoliu diversificat de instrumente financiare. 

Dacă te-ai decis să investești la Bursa de Valori, trebuie să cunoști atât riscurile, cât și avantajele asociate investițiilor pe această piață. O modalitate de a reduce riscurile este să efectuezi investiții în diferite active, lucruri pe care le poți învăța în cadrul unor cursuri Bursa de Valori. De exemplu, atunci când un activ din portofoliu își pierde din valoare, un altul poate să crească și să compenseze eventuala pierdere.

Așadar, iată câțiva pași introductivi pe care orice viitor trader trebuie să le știe:

1. Fii la curent cu toate noutățile și învață cât mai mult despre acest domeniu

urmeaza cursuri bursa de valori
Sursa: Freepik.com

Pentru a face investiții inteligente, orice investitor trebuie să cunoască în detaliu instrumentul financiar în care alege să-și plaseze fondurile. Nu este suficient să cunoști definiția termenilor pe care îi întâlnești cu precădere când vine vorba de investiții pe piața bursieră, ci trebuie să îi înțelegi în profunzime pentru a obține o viziune de ansamblu asupra pieței.

În acest sens, ai putea lua în considerare parcurgerea unor cursuri Bursa de Valori prin care să te familiarizezi cu particularitățile acestei piețe, cu mecanismele sale de funcționare și cu alte concepte legate de investiții. 

Vestor îți oferă posibilitatea de a te introduce în piețele financiare, prezentându-ți obiectiv care sunt riscurile și avantajele asociate fiecărui instrument financiar abordat în cadrul acestor cursuri Bursa de Valori. De asemenea, vei învăța cum să gestionezi corect riscurile specifice tranzacționării și să identifici strategii de maximizare a profiturilor dintr-o investiție.

2. Stabilește un buget pentru investiție 

cum sa stabilesti inteligent bugetul pentru investitii
Sursa: Freepik.com

În general, este recomandat să investești banii de care nu depinzi, tocmai pentru că fiecare instrument financiar are o serie de riscuri asociate: volatilitatea și fluctuațiile de preț. De cele mai multe ori, trendul bursei de valori a fost pozitiv și va crește sigur pe termen lung, însă uneori există prea multă incertitudine în ceea ce privește prețul acțiunilor. 

De aceea, trebuie să cunoști bine piața înainte de a investi și decide bugetul pe care vrei să-l investești. În cadrul unor cursuri Bursa de Valori, viitorii traderi vor învăța de la specialiști cum să aloce inteligent resursele financiare. De exemplu, pot alege să distribuie o parte din banii pe care îi câștigă cheltuielilor cotidiene (cum ar fi cumpărăturile zilnice și facturile), o parte economiilor sau situațiilor neprevăzute, iar un anumit procent investițiilor. Acest principiu se aplică în momentul stabilirii exacte a sumei de bani pe care oamenii sunt dispuși să o investească, astfel încât să nu înregistreze pierderi.

3. Alege strategic acțiunile în care îți vei plasa banii

alegerea strategica a actiunilor
Sursa: Freepik.com

După ce te-ai informat corect cu privire la tot ce înseamnă bursa de valori și cum funcționează, poți începe să identifici acțiunile preferate. Alege companii despre care cunoști suficiente informații astfel încât să îți poți face o idee cu privire la evoluția lor, dar mai ales companii la care înțelegi modelul de business.

Investiția în acțiuni este o investiție pe termen lung, motiv pentru care trebuie să gândești pentru viitor. Deși, în general, prețurile acțiunilor fluctuează, cel mai indicat ar fi să le eviți pe acelea cu un grad foarte ridicat de volatilitate. Se recomandă mai degrabă să cumperi acțiuni ale unei companii populare decât să investești într-o firmă pe care nu o cunoști suficient de bine. Mulți investitori sunt de părere că plasarea regulată a unor sume mici poate fi o strategie inteligentă.

Prin urmare, a investi în mod inteligent presupune să înveți cele mai importante detalii despre instrumentul financiar ales și să conturezi o strategie pe termen lung în vederea maximizării profitului. Așadar, parcurgerea unor cursuri Bursa de Valori furnizate de Vestor devine o alegere inspirată pentru cei care se află la început de drum în ceea ce privește investițiile la Bursa de Valori.