Activitatea de tranzacționare implică multă muncă, pasiune și disciplină, iar un trader are nevoie de o bună cunoaștere și înțelegere a mecanismului piețelor financiare pentru a performa în tranzacțiile lui. 

Ținând cont de progresul semnificativ realizat atât de piața de capital, cât și de cea monetară, succesul unei tranzacții nu mai ține de noroc, ci doar de educația în trading și echilibrul emoțional.

Educația este cheia prin care fiecare trader își poate pune bazele propriului mod prin care tranzacționează. Având suportul informațional bine clădit, ei își pot valorifica eficient potențialul, adaptându-și sistemul în baza viziunii formate.

În acest articol vei descoperi mai multe informații utile despre activitatea unui trader, calitățile fundamentale pe care le deține un trader de succes și cum te poți pregăti pentru această meserie interesantă.

Cu ce se ocupă un trader?

trader
Sursa: Freepik.com

Traderul reprezintă persoana care realizează tranzacții pe piața financiară, mai precis acesta vinde și achiziționează contracte în detrimentul său sau în numele unui client. El poate tranzacționa active financiare – acțiuni, obligațiuni, indici bursieri etc. Denumirea de trader provine de la termenul din engleză trade, ce semnifică comerț/ vânzare.

Scopul său îl reprezintă dobândirea profitului prin inițierea – schimbarea – încheierea pozițiilor existente pe piața financiară. În esență, traderul este persoana care efectuează demersuri să obțină câștiguri din fiecare activitate de tranzacționare în vederea creșterii profitului/ diminuării pierderii.

Pentru a-și atinge obiectivele privind tranzacțiile, un trader trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, printre care:

Ce calități sunt necesare în meseria de trader?

trader - calitati
Sursa: Freepik.com

Ca în orice meserie, investiția constantă în educație, profesionalismul și dorința de a realiza permanent performanță sunt aspectele cheie pentru un trader, însă aceste lucruri se obțin în timp, pe măsură ce experimentezi activitatea de tranzacționare.

Din punct de vedere psihologic, pentru a fi trader ai nevoie de:

Disciplină în controlul emoțiilor

Disciplina este cheia către o creștere exponențială a randamentului unui trader. Indiferent de acțiunile întreprinse sau de rezultatele obținute, este important să conștientizezi experiența trăită și să înveți din greșeală sau din reușită.

Autocunoaștere 

Este primordial să îți cunoști mecanismele după care funcționezi. În această meserie ai parte de emoții greu de gestionat în timpul tranzacționării sau în momentul apariției rezultatelor. În mod evident, atunci când obții câștiguri te încarci cu optimism și ai tendința de a efectua rapid alte tranzacții, fără un plan de acțiune gândit înainte (overtrading-ul). Autocunoașterea este cea care te învață să îți gestionezi rațional emoțiile și să îți formezi propriile convingeri.

Îmbunătățire continuă a cunoștințelor

Pentru traderii începători, activitatea de tranzacționare implică un cumul emoțional și o dorință imensă de a avea succes. Însă, toate obiectivele pot fi atinse doar în timp, în baza experiențelor trăite și a rezultatelor acțiunilor întreprinse. Nu poți ajunge la o independență financiară fără o disciplină riguroasă și o dezvoltare continuă a cunoștințelor. 

Un aspect important este legat de adaptarea continuă a sistemului de lucru la contextul pieței de capital. Astfel că traderul trebuie să prezinte disponibilitate de timp pentru a-și îmbunătăți tehnicile de analiză. 

Apelând la cursuri trading, acesta își poate actualiza cunoștințele, reușind o regândire a strategiilor de tranzacționare în corespondență cu trendurile pieței. În anumite situații de analiză, mulți traderi descoperă că nu fac față presiunii. În acest context, lipsa controlului poate declanșa acțiuni greșite, schimbând direcția unei tranzacții. 

Răbdare

Răbdarea este unul dintre atuurile unui trader. Aceasta reflectă încredere în propriile viziuni și acuratețe în acțiunile efectuate. Lipsa unor reguli și nepregătirea se află printre cauzele principale pentru care unii traderi nu își ating obiectivele propuse. Astfel, traderii nu obțin tranzacții cu profit.

Cum poți deveni trader?

Pentru a avea succes în această meserie trebuie să știi că totul ține de voința ta și de ansamblul demersurilor tale. Dacă îți dorești o carieră în acest domeniu, trebuie să îți stabilești de la început obiective clare. Trebuie să îți îmbunătățești treptat disciplina astfel încât să-ți formezi propriul sistem în baza căruia să efectuezi tranzacții. 

În prezent, nu există o rețetă clară de reușită în tranzacționare. Însă, se poate vorbi despre o îmbinare de calități ca răbdarea, intuiția, autocunoașterea etc. Doar cei cu adevărat pasionați, care prezintă o atitudine proactivă pot să se disciplineze mai eficient. Totodată, ei vor putea să își stabilească strategii de acțiune mai repede în baza convingerilor personale.

Pentru a deveni trader, este esențială formarea unei culturi investiționale și înțelegerea psihologiei care stă la baza trading-ului. Trebuie să înveți cum să-ți:

Pentru a înțelege acest domeniu soluția este să apelezi la specialiști care dețin expertiză în domeniul bursier, forex sau financiar. Învață de la traderi cu experiență, mecanismele care stau în spatele succesului în tranzacționare.

Pentru a deveni un trader de succes, echipa Vestor îți pune la dispoziție numeroase cursuri adaptate în funcție de necesitățile tale. Cu ajutorul acestor cursuri îți vei putea dezvolta semnificativ cunoștințele de trading. 

Astfel, vei reuși să îți formezi propria viziune și să adopți strategii de tranzacționare eficiente. Înscrie-te acum!